8. 6. 2013

Articles, Prepositions



Lekce angličtiny ve virtuálním prostředí Languagelab

Konverzační hodina Grammer Games

Učitel: Coco Knowledge (UK)

Studenti: Dai, Pavel, Denis, Rebeca



Grammer Games má obvykle na starost Izzy, ale tentokrát nám hodinu suplovala Coco. Obvykle na této hodině máme nějakou gramatiku, kterou nám Izzy vysvětlí a potom si ji procvičujeme pomocí stolní hry, kdy figurkami jsme my sami, a každé políčko něco znamená. Dnešní hodina se více podobala hodině Sunday in English City, kde nám učitelka napíše do chatu větu a kdo prvná správně doplní slovo, písmenko nebo chybějící část, tak získává bod. A tak tomu bylo i dnes.

První gramatikou, kterou jsme se zabývali, byly členy – articles. Tedy  a,an/the. Tohle bývá pro většinu studentů hodně těžké téma, protože v ostatních jazycích se to moc často nevyskytuje. Takže nejdříve jsme si řekli některá pravidla: „an“ následuje po vowel sounds (a, e, i, o, u). Důležité je, že se jedná opravdu o ten zvuk, proto je: an MBA, a university, …. „a“ se používá u ostatních souhlásek. „The“ používáme u některých názvů (The Alps), když o něčem mluvíme už podruhé (A saw a cat on the road. The cat was black), když myslíme něco opravdu určitého, co se nedá s ničím zaměnit.

Můj názor je, že tohle si musí každý prostě procvičit, a pak už na to přijde.

Některé příkladné věty:

This is ___ easy question. -> an
Please speak ___ little louder. -> a
May I have your ___ phone number? -> nothing
 Pandas and ___ tigers are both endangered animals. -> nothing
___ San Diego fitness experts recommend thoroughly checking out several health clubs before you join one.  -> nothing
V další části jsme se zaměřili na předložky in, on, at. In používáme, když to bylo opravdu v něčem, můžeme si pomoci „inside“. On použijeme, když j něco na něčem a dotýká se to povrchu. Ale obě předložky mají různé ustálené spojení, které je potřeba se naučit, stejně tak jako at. (například in July, on Monday, at Christmas, …)

 It gets very cold ___ winter.  ->in
 Betty doesn't have a job ___ the moment. ->at
The telephone and the doorbell rang ___ the same time.  ->at
She was born ___ 1961. ->in
 My wife gave me a wonderful present ___ my birthday. ->on
 ___ my opinion you should buy the blue shirt. ->in


Žádné komentáře:

Okomentovat