20. 4. 2013

Grammer Games




Lekce angličtiny ve virtuálním prostředí Languagelab

Konverzační hodina o gramatice minulého času

Učitel: Izzy Kophee (US – Colorado)

Studenti: Ahmedlbrahim, Maria, Tina, Fatima, yldz, Leslie, Hamit, Megi, dai, Amber, Abeer, Tracy, Vedat (Asia, Europe, Europe)

Procvičování gramatiky není nikdy dost, a když ji můžete procvičit hraním hry, je to ještě lepší! Na dnešní hodině se sešlo docela hodně studentů, takže jsme nestihli naši hru dohrát, ale nikomu to příliš nevadilo. Začali jsme jako na všech hodinách s Izzy. Jeli jsme jeden po druhém a řekli naše jméno, zemi odkud pocházíme, mohli jsme i něco o nás a hlavně – naše oblíbené nepravidelné sloveso. První co mě napadlo, bylo, jak můžeme mít oblíbené nepravidelné sloveso? Ale nakonec mě napadlo hned několik, které mám radši nebo které se mi třeba lehce učily. Potom jsme si vysvětlovali, kde se který tvar minulého času používají. Vysvětlili jsme si to na větě:
I drink chocolate milk everyday.
past tense: I drank chocolate milk yesterday.
present perfect:I have drunkchocolate milk since my childhood.
past perfect: I had to drunk chocolate milk.

Potom už přišel ten pravý čas na naši hru! Seřadili jsme se do řady a šli na věc. Na zemi byla naše hrací plocha. Byly tam čtverečky a na každém bylo napsané nepravidelné sloveso, nebo že se musíte vrátit nebo jít dopředu. Naším úkolem bylo hodit kostkami, jít o hozený počet políček a na danné nepravidelné sloveso vymyslet dvě věty – v jedné jsme museli použít první tvar slovesa a v další ten druhý tvar. Zdálo se to snadné, ale měli jsme na to časový limit 30 vteřin. Byla to legrace, a proto je mi líto, že jsme to nestihli dohrát.




A přišli jsme na jedno slovo, které může být tak trochu problémové, a to smell. Minulý čas můžete utvořit jak smelled, tak smelt. Záleží jen na tom, kde jste, protože v Británii se více používá smelt a v Americe zase smelled. http://www.usingenglish.com/reference/irregular-verbs/smell.html
Nakonec přidávám další odkaz na stránku, kde najdete jak všechny nepravidelná slovesa seřazená do skupin, tak mnoho dalších věcí, které se můžou hodit: http://www.engvid.com/english-resource/common-irregular-verbs-grouped/
A protože jsme se stali vítězi všichni, tak nám Izzy darovala skvělou bláznivou cenu!



Žádné komentáře:

Okomentovat