26. 4. 2013

Stories from your country




Lekce angličtiny ve virtuálním prostředí Languagelab

Konverzační hodina o vyprávění příběhů

Učitel: Kori Blaisdale (US)

Studenti: Tereza, Tin tin (Asia)


Hodina se konala v Shakespearově divadle, přesné replice toho, které leží v Londýně. „Letecky“ jsme ho prozkoumali a Kori nás upozornila na jednu nezvyklost – jeho střecha je z „straw“, tedy slámy. Dříve to bylo běžné, ale pak se vytvořil zákon, že žádný dům nesmí mít slámovou střechu. Koriina otázka byla jednoduchá..Proč? Napadlo mě, že když je ze slámy, tak mže jednoduše chytnout a shořet, a taky to tak bylo. Lektorka nám vyprávěla příběh z Británie. Asi okolo roku 1700 byl v Londýně obrovský požár, který nedopatřením způsobil jeden pekař. Při tomto požáru byl zničen skoro celý Londýn, vše shořelo, ale zemřeli asi jen dva lidé, což je neuvěřitelné. Celý příběh je delší a zajímavější a moc se mi líbil. Takže tohle je ten důvod, proč už v Londýně nesmí být slámové střechy.


            Domy dříve v Londýně: http://gfol.webs.com/house2_big.gif



Potom se náš Kori zeptala, jestli nás napadá nějaký příběh z naší historie. První co mě napadlo, byl příběh o svatém Václavovi, tak jsem jim ho, snad celý a správně, převyprávěla. Moc se jim líbil i se všemi legendami a pověstmi.

Jako další vyprávěl svůj příběh Tin tin, abych byla upřímná, tak mám velký problém mu rozumět. Ne protože by mluvil nějak složitě nebo používat těžká slova, ale spíš tím, že je z Číny, tak má zvláštní výslovnost a je vidět, že s tím bojuje a snaží seJ. Vyprávěl příběh o GIONG GOD = THÁNH GIỐNG (= mladý bůh).

Poslední krátký příběh, který jsme slyšeli byl od Kori a bylo to o tom, že 23.4. má Shakespear výročí narození a pro Brity je to velký svátek a slaví ho s velkou úctou.

Vyprávěli jsme příběhy z našich zemí, proto přidávám jednu hezkou frázi, která je pro to důležitá: your neck of the woods – where you live (country, town).

Žádné komentáře:

Okomentovat