3. 5. 2013

St. George a sloveso „look“




Lekce angličtiny ve virtuálním prostředí Languagelab

Konverzační hodina o frázovém slovesu look

Učitel: Helen

Studenti: Volkannn, Queen, Cansu, Arman, Razak, Yldz (Asia, Europe)


V poslední době se setkávám se samými novými učiteli. Dalším v pořádí byla lektorka Helen, u které jsem se bohužel nestihla zeptat, odkud je, ale podle přízvuku bych si tipla USA. Naše hodina začala pěkným článkem, o St. George. V Americe velice populární legenda nás všechny zaujala. Četli jsme si ji tak, že nám ji Helen poslala v notecard, a protože je to docela dlouhý příběh, tak jsme se po odstavcích střídali se čtením. Zde byl prostor pro opravení výslovnosti a po každém odstavci jsme měli možnost se zeptat na vše, čemu v textu nerozumíme.

Protože příběh byl opravdu dlouhý, tak sem dám jen začátek, alespoň pro představu:

„The Legend of St. George and the Dragon

St. George travelled for many months by land and sea until he came to Libya. Here he met a poor hermit who told him that everyone in that land was in great distress, for a dragon had long ravaged the country.

'Every day,' said the old man, 'he demands the sacrifice of a beautiful maiden and now all the young girls have been killed. The king's daughter alone remains, and unless we can find a knight who can slay the dragon she will be sacrificed tomorrow. The king of Egypt will give his daughter in marriage to the champion who overcomes this terrible monster.“


Poté přišla druhá část naší hodiny, ta gramatická. Povídali jsme si o frázovém slovesu look. Look může mít v angličtině mnoho významů a mění se tím, jaké slovo s nimi použijete. Není na tom nic těžkého, jen možná to, že na to není žádné logické pravidlo, prostě se to musíte „nadrtit“. Začali jsme tím, že nám Helen dala na tabuli několik možností, jak se může look vyskytoval, u toho bylo vždy vysvětlení významu a příkladná věta. My jsme měli chvilku na přečtení slov a potom jsme jeden po druhém měli říci větu, která se vztahovala k našemu příběhu a obsahovala look.

Některé příklady:

look after +    take care of (a child, a house, a pet)    When my sister goes on vacation, I look after her dog.
look back on +    to remember nostalgically    When I look back on my childhood, I often feel angry.
look down on +    see as inferior    She's so conceited. She looks down on everybody else.
look for +    to seek or search for    I'm looking for my keys. Have you seen them?
Nakonec jsme si zkoušeli malé cvičení, kde byly vynechané mezery a naším úkolem bylo, doplnit vynechaná místo slovesem look ve správném tvaru. Bylo to docela těžké, ale na konci jsme si řekli správné odpovědi a vše si vysvětlili.


Žádné komentáře:

Okomentovat